23 Nisan

Ve işte geldi 23 NİSAN yine neşe doluyor insan!

 

Doğuyor ufuktan parlamaya başlayan güneş,

Ve dönüyor güneşe yüzünü çiçekler.

Büyümekte umut büyümekte çocuklar…

 

Takvimlerin yaprakları 23 Nisan’ı gösterdiği bugün, Türk halkının egemenliğine dayanacak olan bir ulusal devletin temellerinin atıldığı gündür.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920’de ilk kez bugün Ankara’da toplanır. Tarih bu meclisi, Mustafa Kemal’in de nitelediği gibi “Kurucu Meclis” olarak anar. Yıkıntılar arasında filizlenen bir çiçek misali çalışmalarına başlayacak olan ilk TBMM, halkın umutlarını yeşertip ona yeni bir gelecek armağan edecek zaferleri bir bir kazandıracaktır. Bugünün bir diğer önemli anlamı ise yeryüzünde çocuklara atfedilen ilk bayram olarak kabul edilmesidir.

Tarihsel sürecinden öte Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara neden bu kadar önem verdiğini analiz etmek gerekir:

Ulu Önder’in yaşamında hiçbir şeyi öylesine yapmadığı, attığı tüm adımları kılı kırk yararak aldığı kararlar olduğu su götürmez bir gerçektir. Mustafa Kemal, Türkiye’nin kuruluşundan sonra önemli atılımlar yaparak devleti çağdaş medeniyetler seviyesine yükseltmek niyetindedir. Ancak bunun sadece devrimler yaparak olmayacağının bilincindedir. Devrimlere sahip çıkan ve ilerleten bir nesil gereklidir. Bu nedenle Atatürk için Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlam temeller üzerinde kalkınması, sağlıklı ve eğitimli genç nesillerin varlığı büyük önem arz eder. Atatürk, çocukların mutlu ve neşeli bir gün geçirebilmeleri ve devletin öznesi olabilmeleri için çocuk bayramı fikrini ortaya atar. Böylece Atatürk için meclisin açıldığı gün olan 23 Nisan’dan daha anlamlı bir gün olamazdı. Atatürk “Benim en büyük eserim” dediği Türkiye Cumhuriyeti ile bu eseri koruyacak ve devam ettirecek genç nesilleri buluşturarak birbirine mühürler.

23 Nisan, ilk olarak 1921’de “Hakimiyet-i Milliye Bayramı” olarak kutlanır. 1922’nin 23 Nisan’ında ise Ankara’daki kutlamalarda çocuklar ön plana çıkmaya başlar. Kimsesiz, yetim, öksüz ve yardıma muhtaç çocukların bakımını üstelenen Himaye-i Etfal Cemiyeti, Mustafa Kemal Atatürk’ün de desteğini alarak çocuklar için Bayram’da yardım toplama etkinliği düzenler. 1927 yılında Latife Hanım, cemiyetin temsilcisi olur. Mustafa Kemal de cemiyeti açıkça destekleyici birçok söylemde bulunur. Böylece 1925’lerden itibaren 23 Nisan’a “Hâkimiyet-i Milliye Bayramı” yanında “Çocuk Günü” ve “Çocuk Bayramı” da denmeye başlanır. Kapsamlı olarak ilk kez 1927 yılında Atatürk’ün ve TBMM’nin desteğiyle Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanır. 1929 yılında ise 23 Nisan Çocuk Haftası olarak kutlanır. Hatta çocukların neşeli ve mutlu bir gün geçirmelerinden ziyade 23 Nisan çocuk sorunlarının, ihtiyaçlarının gündeme getirildiği ve çözümler bulunmaya çalışıldığı bir gün olur. 1929 yılında dönemin gazetelerinden olan “Sonsaat” adlı gazetede de “Çocuk Haftasında Himaye-i Etfal’e yardım edecek olursanız vatanın istikbaline en büyük bir kuvvet vermiş olacaksınız. Cemiyet son 4 senede 257.361 çocuğa yardım etmiştir.” haberi yapılır. Yardımlar, dönemin Türkiye’si için hatırı sayılır bir yardımdır. En nihayetinde ulus egemenliğinin devamı olacak nesiller için Mustafa Kemal bizzat taşın altına elini koyar ve bir alanda daha liderlik yapar. Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara niçin bu kadar önem verdiğini bir anısı üzerinden örnekleyerek yazımızı sonlandırabiliriz:

Bir gün İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nde “Çocuk Bakımı Dersleri” için çocuk bahçesini ziyaret eder:

“Biz niçin çocukları severiz?” diye sorar.

Herkes bir cevap verir. Atatürk en sonunda kendi fikrini söyler:

“Çocukları severiz çünkü çocuk bizim devamımızdır. Her çocukta biz, ebediyete doğru uzanıp giden iştiyakımızın (özlemimizin) tatminini buluruz.”

Yazımızın başında yazdığımız şiirdeki güneş, Türkiye Cumhuriyeti’ni ve güneşe yüzünü dönmüş olan çiçekler ise çocukları temsil etmektedir. Tüm çocuklarımızın, içindeki çocuğu yaşatabilmiş ve yüzünü güneşe çevirmeye devam eden herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!

 

Ebru GÜNDÜZ ARSLAN

 

KAYNAKÇA

İnan, A. (1984). Atatürk Hakkında Hâtıralar ve Belgeler. (4. Baskı). Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Sonsaat, 16 Nisan 1929, s.3.

https://tr.wikipedia.org/wiki/23_Nisan_Ulusal_Egemenlik_ve_%C3%87ocuk_Bayram%C4%B1. Erişim tarihi: 22.04.2024.